• Levering binnen 2-4 werkdagen
  • Persoonlijk Advies & Installatie
  • Meedenkend & Oplossingsgericht
Home » Airconditioning informatie

Airconditioning voor in huis of kantoor

bent u op zoek naar een Airconditioning die kan koelen en verwarmen?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Advies en werkwijze

Goed en gedegen advies bij het laten installeren van een airco is van groot belang. Heerlijkverwarmen.nl is een F-gassen gecertificeerd installatiebedrijf (stek). Dit houd in dat wij beschikken over de juiste kennis om uw airconditioning op een verantwoorde maar vooral veilige manier te kunnen installeren. Om dit te kunnen waarborgen komen wij altijd eerst bij u langs om de situatie te bekijken.

Of het nu gaat om uw particuliere woning of om uw bedrijfspand, het is belangrijk om de situatie van te voren te bekijken.

Wij kunnen de volgende ruimten voorzien van koeling of verwarming: woonkamer, slaapkamer, zolder, kelder, garage, magazijn en of kantoor ruimten.

Tijdens ons bezoek bekijken we samen wat er technisch mogelijk is en nemen we met elkaar goed door wat uw wensen zijn en wat u van ons kan en mag verwachten.

Of het nu gaat om een particuliere woning of een bedrijfspand het is belangrijk om altijd de situatie vooraf te bekijken.

De maanden april t/m augustus zijn voor ons de drukste maanden, het kan tijdens deze maanden voorkomen dat wij overdag geen mogelijkheid kunnen vinden om de situatie te bekijken. Overdag zijn wij bezig met installeren bij onze klanten, het kan daarom voorkomen dat wij op het einde van de dag na onze installatie opdrachten tussen 17:00 en 19:30 de mogelijkheden willen bekijken op locatie.  

In een straal van 30km rond om Twello komen wij kosteloos bij u de situatie opnemen.

Woont u verder weg? Geen probleem!

Wij vragen dan een kleine vergoeding voor onze tijd en moeite, de vergoeding is €25,- euro per 10km extra reisafstand. Besluit u om de offerte te accepteren en mogen wij uw airco plaatsing, krijgt u €25 euro in mindering gebracht op uw factuur. 

Veel gestelde vragen (FAQ)

*Hoe bepaal ik de juiste koel capaciteit voor mijn woning of bedrijfsruimte. 

Met de volgende stappen kun jij op een makkelijke manier de koelcapaciteit van jouw airconditioning berekenen.

-Bepaal de grote van de ruimte waarin de airconditioning moet worden geïnstalleerd 

-De inhoud van ruimte rekent u makkelijk uit met de volgende rekensom: Lengte x Breedte x de Hoogte= De inhoud van de ruimte in... m³.

-De inhoud in m³ vermenigvuldigd u met één van de onderstaande isolatie/warmte factoren.

  • Factor 30: goed geïsoleerde ruimte, geen plat of schuin dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen.
  • Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
  • Factor 50: een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

m³ x factor... = de benodigde koelcapaciteit in watt....  vervolgens deelt u de uitkomst door 1000 = .... het aantal Kw dat nodig is om de ruimte juiste kunnen koelen. 

 

Voorbeeld: Lengte= 4m x breedte 4m x hoogte 3= 48 m³ x factor 40= 1920w (de benodigde koelcapaciteit in watt) vervolgens deelt u de uitkomst 1920w door 1000 = 1,92Kw <-deze uitkomst is het aantal Kw dat nodig is om de ruimte op een juiste manier te kunnen koelen. (rond altijd af naar boven, nooit naar beneden) 

*Verbruikt een Airconditioning met overcapaciteit meer stroom en is de airco daardoor minder   energiezuinig?

Het antwoordt: Nee de airco wordt niet minder energie efficiënt extra overcapaciteit is niet erg, hierdoor is uw ruimte sneller op temperatuur en draait de airco rustiger in toeren en hoeft de compressor minder hard te werken, dit komt de levensduur van de geïnstalleerde Airconditioning ten goede en verhoogt u comfort. 

*Hoeveel overcapaciteit kan ik aanhouden voor de te koelen ruimte?

houd standaard 10-15% overcapaciteit aan en u zit altijd safe. 

*Meer capaciteit koelvermogen is meer energie verbruik (onjuist)

Vaak wordt er gezegd dat overcapaciteit ook extra energie verbruik met zich meebrengt, dit is echter niet juist uw ruimte is sneller op temperatuur waardoor de airconditioning sneller in een lagere stand gaat werken en uw comfort is behaald. Het verbruik blijft in verhouding gelijk. Tenzij u een airconditioning laat installeren die in de laagste draaistand net zoveel verbruikt als de geadviseerde airconditioning in de hoogste stand.

Voorbeeld: u bent een 2kw koelvermogen nodig en de ruimte is hiermee in een uur volledig gekoeld en op de gewenste temperatuur.

vervolgens laat u een airco installeren van 4kw koelvermogen (2x het benodigde vermogen voor de zelfde ruimte) dan is uw ruimte in plaats van in 1 uur volledig gekoeld nu in 30minuten koel.

*Een single split airconditioning verbruikt veel meer stroom dan bijvoorbeeld andere systemen als bijv. een monoblock airco zonder buitenunit. (onjuist)

Beide systemen werken op basis van het warmtepomp principe. Het verschil zit vooral in de koelcapaciteit en de het grootste gedeelte in de aansturing, zo is een aan/uit airco minder efficiënt en heeft een hoger stroomverbruik iedere keer dat deze opstart moet alles weer volledig gaan draaien.

De beste aansturing voor een Airconditioning is een airco met inverter gestuurde technologie (dit zorgt er voor dat het stroomverbruik van het apparaat op een slimme manier geregeld wordt en waar nodig is bijgestuurd maar ook wordt afgeschaald wanneer niet nodig. 

deze techniek is dus zelf regulerend afhankelijk van de gevraagde omgevingsomstandigheden dit wordt gemeten door alle parameters (meetpunten voor temperatuur in het toestel) 

wanneer een airco te weinig koelcapaciteit heeft en daardoor dus vaker op een hogere stand moet presteren om de koeling te behalen, kan dit onnodig resulteren in een hoger verbruik. De warmtepomp airco geeft hiermee aan dat hij te hard moet draaien en dat er meer koelvermogen vereist is. 

Kan ik met een Airco mijn huis verwarmen?

Ja dat kan prima, let er wel op dat u een airconditioning laat plaatsen met een warmtepomp functie (deze is instaat om de het koelproces om te draaien en hierdoor warmte te genereren die wordt onttrokken uit de buitenlucht. Kies dan meteen ook voor een inverter gestuurde warmtepomp airco deze zorgt voor een optimaal stroomverbruik tussen aansturing en verwarming. Zo houd u meteen de energiekosten laag.

Als ik met een Warmtepomp Airconditioner mijn huis ga verwarmen kan ik dan van het gas af?

Nee wanneer u gaat verwarmen met een warmtepomp airco, bespaard u alleen gas bij het verwarmen van de woning.

(wanneer de gehele woning Gasloos verwarmt moet worden is dit een goede eerste stap om uw gasverbruik sterk terug te dringen) 

U heeft dan nog steeds gas nodig om uw tapwater op te warmen voor het douchen of uw sanitair kraan in de keuken.

Indien u geheel van het gas af wilt dient u ook de tapwater voorziening aan te pakken, dit kan doormiddel van een elektrische boiler of nog beter een Warmtepompboiler systeem. Hierin kunnen wij u ook adviseren en deze voor u installeren. 

*Single of Multi Split Airconditioning? 

Het verschil tussen een single of een multi split airconditioning is eenvoudig. 

Bij een single split airconditioning bestaat de opstelling uit één binnen unit en één buitendeel. 

Bij een multi split airconditioning bestaat de opstelling uit één buitenunit en twee binnen delen.

U merkt hier in de praktijk niets van uw koeling of verwarming wordt altijd gerealiseerd op basis van het aantal kw in koelvermogen of verwarmingscapaciteit. 

In de meeste situaties is het praktischer om 2x een single split airco te plaatsen. 

Dit doen we om, onnodig lange koelleidingen door uw woningen te laten lopen, dit is natuurlijk geen fraai gezicht.

Daarnaast hoeft er dan in de meeste situaties geen extra groep te worden aangelegd in de meterkast, op deze manier bespaard u kosten op uw airco installatie. 

hieronder vind u een algemeen kosten overzicht voor het aanleggen van een groep in de meterkast:

Installeren eerste extra groep: € 100 – € 150
Installeren per volgende groep: € 75 – € 90
Krachtgroep aanleggen: € 175
Aardlekschakelaar plaatsen: € 140 – € 180
 
* Bovenstaande kosten zijn indicatief en zijn situatie afhankelijk.
 
* Indien er een extra groep moet worden aangesloten en dit niet eenvoudig te realiseren is of er een extra uitbreiding nodig is, besteden wij dit uit aan onze elektrotechnische specialisten van BWR installatietechniek. Wij van Heerlijkverwarmen.nl zijn gespecialiseerd in koeling en verwarming!  BWR installatietechniek in elektra! 
 
 

 

Rating: 5 sterren
1 stem