Veel gesteld airco vragen FAQ 

Bent u op zoek naar een airconditioning die kan verwarmen en koelen?

Dan bent u bij ons aan het juiste adres!

Wij proberen zoveel mogelijk duurzaam te helpen en te begeleiden met de stap naar Gasloos verwarmen en natuurlijk koelen tijdens de warme zomerdagen.

Wij installeren warmtepompen, boilers en airconditioning. Ons gebied strekt zich voornamelijk uit in Deventer - Lochem - Apeldoorn Twello - Eerbeek- Zutphen - Hengelo - Enschede en omstreken. 

 

Advies en werkwijze

Goed advies bij het installeren van een airco is van groot belang. 

Wij beschikken over de juiste kennis om uw airconditioning op een verantwoorde maar vooral veilige manier te kunnen installeren. Om dit te kunnen waarborgen komen wij altijd eerst bij u langs om de situatie te analyseren.

Of het nu gaat om uw particuliere woning of om uw bedrijfspand, het is belangrijk om de situatie van te voren te beoordelen.

Wij kunnen de volgende ruimten voorzien van koeling of verwarming: woonkamer, slaapkamer, zolder, kelder, garage, magazijn en of kantoor ruimten.

Tijdens ons bezoek bekijken we samen wat de mogelijkheden zijn en nemen we met elkaar door wat uw wensen zijn en wat u van ons kan en mag verwachten.

 


(FAQ) Veel gestelde vragen over Airco 's :

 

Hoe bepaal ik de juiste capaciteit om mijn woning of bedrijfsruimte te verwarmen of koelen. 

Rekenmodule: Let op, deze is alleen geschikt voor het berekenen van verwarmen of koelen met lucht of warmtepomp installatie.

Bij infrarood dient u een andere verhouding te berekenen.

 

Met de volgende stappen kunt u de koelcapaciteit van uw airconditioning berekenen.

-Bepaal de grote van de ruimte waarin de airconditioning moet worden geïnstalleerd. 

-De inhoud van ruimte rekent u uit met de volgende rekensom: Lengte x Breedte x de Hoogte= De inhoud van de ruimte in... m³.

-De inhoud in m³ vermenigvuldigd u met één van de onderstaande isolatie/warmte factoren.

  • Factor 30: goed geïsoleerde ruimte, geen plat of schuin dak, weinig elektronische apparatuur en weinig mensen.
  • Factor 40: minder goed geïsoleerde ruimte, veel glas en/of veel mensen werkzaam en/of veel elektronische apparatuur.
  • Factor 50: een plat of schuin dak, ruimte op het zuiden, slechte isolatie, veel mensen en elektronische apparatuur.

m³ x factor... = de benodigde koelcapaciteit in watt....  vervolgens deelt u de uitkomst door 1000 = .... het aantal kW dat nodig is om de ruimte juiste kunnen verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.

 

Voorbeeld: Lengte= 4 meter x breedte 4 meter x hoogte 3= 48 m³ x factor 40= 1920 watt (de benodigde koelcapaciteit in watt) vervolgens deelt u de uitkomst 1920 watt door 1000 = 1,92 kW <-deze uitkomst is het aantal kW dat nodig is om de ruimte op een juiste manier te kunnen koelen. (rond altijd af naar boven, nooit naar beneden) 

 


Verbruikt een Airconditioning met overcapaciteit meer stroom en is de airco daardoor minder energiezuinig?

Het antwoordt: Nee, de airco wordt niet minder energie efficiënt en extra overcapaciteit is niet erg, hierdoor is uw ruimte sneller op temperatuur en draait de airco rustiger in toeren en hoeft de compressor minder hard te werken, dit komt de levensduur van de geïnstalleerde Airconditioning ten goede en verhoogt u uw comfort. 


Hoeveel overcapaciteit kan ik aanhouden voor de ruimte?

Hou standaard 10-15% overcapaciteit aan.


Meer capaciteit koelvermogen is meer energieverbruik (onjuist)

Vaak wordt er gezegd dat overcapaciteit ook extra energieverbruik met zich meebrengt, dit is echter niet juist, uw ruimte is sneller op temperatuur waardoor de split airconditioning sneller in een lagere stand gaat werken en uw comfort is behaald. Het verbruik blijft in verhouding gelijk. Tenzij u een airconditioning laat installeren die in de laagste stand net zoveel verbruikt als de geadviseerde airconditioning in de hoogste stand.

Voorbeeld: u hebt  2 kW koelvermogen nodig en de ruimte is hiermee in een uur volledig gekoeld én op de gewenste temperatuur.

Vervolgens laat u een airco installeren van 4 kW koelvermogen ( 2x het benodigde vermogen voor dezelfde ruimte) dan is uw ruimte in plaats van in 1 uur volledig gekoeld, nu in 30 minuten koel.


Een single split airconditioning verbruikt meer stroom dan bijvoorbeeld andere systemen zoals bijvoorbeeld een monoblock zonder buitenunit. (onjuist)

Beide systemen werken op basis van het warmtepomp principe. Het verschil zit vooral in de koelcapaciteit en de het grootste gedeelte in de aansturing, zo is een aan/uit airco minder efficiënt en heeft een hoger stroomverbruik iedere keer dat deze opstart moet alles weer volledig gaan draaien.

De beste aansturing voor een airconditioning is een airco met inverter gestuurde technologie. Dit zorgt ervoor dat het stroomverbruik van het apparaat op een slimme manier geregeld wordt en waar nodig is bijgestuurd maar ook wordt afgeschaald wanneer niet nodig. 

Deze techniek is zelfregulerend afhankelijk van de gevraagde omgevingsomstandigheden, dit wordt gemeten door alle parameters (meetpunten voor temperatuur in het toestel) 

Wanneer een airco te weinig koelcapaciteit heeft en daardoor vaker op een hogere stand moet presteren om de koeling te behalen, kan dit onnodig resulteren in een hoger verbruik. De warmtepomp airco geeft hiermee aan dat hij te hard moet draaien en dat er meer koelvermogen vereist is. 


Kan ik met een split Airco mijn huis of kantoor verwarmen?

Ja dat kan prima, let er wel op dat u een airconditioning laat plaatsen met een warmtepompfunctie, deze is in staat om het koelproces om te draaien en hierdoor warmte te genereren die wordt onttrokken uit de buitenlucht. Kies dan voor een inverter gestuurde warmtepomp airco, deze zorgt voor een optimaal stroomverbruik tussen aansturing en verwarming. Zo houd u meteen de energiekosten laag.


Als ik met een Warmtepomp Airconditioner mijn huis ga verwarmen kan ik dan van het gas af?

Nee, wanneer u gaat verwarmen met een warmtepomp/airco, bespaard u alleen gas bij het verwarmen van de woning. Door te verwarmen met een airconditioner in de woonkamer bespaard u al 60% op uw gasverbruik. 

Wanneer de gehele woning Gasloos verwarmt moet worden is dit een goede eerste stap om uw gasverbruik sterk terug te dringen.

U heeft dan nog steeds gas nodig om uw water op te warmen voor het douchen of uw kraan in de keuken. Dit noemen we Tapwater.

Indien u geheel van het gas af wilt dient u ook de tapwater voorziening aan te pakken, dit kan door middel van een elektrische boiler of nog beter een warmtepompboiler systeem. Hierin kunnen wij u adviseren en tevens is het mogelijk de installatie door ons te laten uitvoeren.


*Single of Multi Split ? 

Het verschil tussen een single of een multi-split airconditioning is eenvoudig. 

Bij een single-split airconditioning bestaat de opstelling uit één binnen unit en één buitendeel. 

Bij een multi-split airconditioning bestaat de opstelling uit één buitenunit en twee binnen delen.

U merkt hier in de praktijk niets van. Uw koeling of verwarming wordt altijd gerealiseerd op basis van het aantal kw in koelvermogen of verwarmingscapaciteit. 

In de meeste situaties is het praktischer om 2x een single split airco te plaatsen. 

Dit doen wij om onnodig lange koel leidingen door uw woningen te laten lopen, dit is natuurlijk geen fraai gezicht.

Daarnaast hoeft er dan in de meeste situaties geen extra groep te worden aangelegd in de meterkast, op deze manier bespaard u kosten op uw airco-installatie. 

hieronder vind u een algemeen kostenoverzicht voor het aanleggen van een groep in de meterkast:

Installeren eerste extra groep: € 100 – € 185
Installeren per volgende groep: € 75 – € 90
Krachtgroep aanleggen: € 175
Aardlekschakelaar plaatsen: € 140 – € 180
 
* Bovenstaande kosten zijn indicatief en zijn situatie afhankelijk.
 
 


Rating: 4 sterren
3 stemmen