Airco zorginstelling & overheidsinstelling

Altijd een passende Airconditioning of HVAC oplossing voor uw zorginstelling of ziekenhuis. 

Het is van vitaal belang om te voldoen aan de hoge normen die vereist zijn om de gezondheid en veiligheid in zorginstellingen en ziekenhuizen te handhaven voor het welzijn van patiënten, personeel en bezoekers. Met het assortiment VRF-airconditioners en HVAC systemen van Panasonic is er altijd een  oplossing voor alle soorten gebouwen en facilitaire eisen: Met VRF-systemen kunnen meerdere, individueel bestuurde binnenunits (IDU) worden aangesloten op één buitenunit , waardoor meerdere kamers tegelijk kunnen worden bediend. Doordat ze individueel worden geregeld, kunnen temperatuur- en modusinstellingen worden geselecteerd in overeenstemming met de functie- of comfortbehoeften van elke kamer. Er is een IDU-type voor alle kamers, wat betekent dat één VRF-systeem in potentie tegelijkertijd de ontvangstruimten, wachtkamers, onderzoeksruimten en afdelingen kan conditioneren. Panasonic VRF  biedt grote ontwerpflexibiliteit, wat betekent dat het gemakkelijker is om lagere installatiekosten te realiseren En dankzij de beschikbare configuratie-opties zorgt het voor lagere energiekosten, vooral bij deellastgebruik. Binnen het VRF-assortiment van Panasonic zijn er systemen die de beschikbare ruimte volledig optimaliseren, of het nu gaat om het verder weg monteren van buitenunits van de binnenunits zonder de prestaties te belemmeren of zelfs om de buitenunit binnen te plaatsen. Binnen het assortiment is er een modulaire VRF-systeem verkrijgbaar dat zeer veelzijdig is wanneer het wordt geïnstalleerd. Welke ruimte er ook beschikbaar is, dankzij het modulaire concept en de vele besturingsmogelijkheden maximaliseert het de prestaties, waardoor het ideaal is voor allerlei faciliteiten en klinieken


De rol van airconditioning in ziekenhuizen en gezondheidsklinieken zoals  tandartspraktijken of verpleeginstellingen.

Ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen in de veginaire sector spelen een vitale rol in de samenleving en bieden behandeling en zorg aan mensen. Even belangrijk is de rol van verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) in deze gebouwen. We hebben eerder gesproken over het belang van Indoor Air Quality (IAQ) en de effecten ervan op de gezondheid. Wanneer de IAQ niet optimaal is, kan dit allergieën en andere ademhalingsproblemen verergeren, waardoor opflakkeringen en gevoeligheden ontstaan. Dit geldt voor elk type gebouw dat door mensen wordt bezocht, maar het wordt vooral noodzakelijk in het geval van zorginstellingen, waar patiënten met een verminderde gezondheid kunnen komen, waar personeel moet worden beschermd tegen infecties en waar delicate operaties kunnen worden uitgevoerd.Bijzonderheden en uitdagingen van zorginstellingen.

Openbare gebouwen kunnen allemaal hun eigen uitdagingen en bijzonderheden hebben op het gebied van HVAC-systeemontwerp. In zorggebouwen is het nog belangrijker om niet alleen het comfort, maar ook veiligheid en gezondheid te garanderen. Dit onderscheidt zorginstellingen van andere gebouwen. Lees hieronder alles over de voordelen en het gebruik van Airconditioning.Ziekenhuizen en klinieken hebben vaak aparte ruimtes voor verschillende functies

Ze hebben ook verschillende Airconditioning of HVAC-vereisten. Er zijn afdelingen, personeelskamers, wachtkamers. Elk van hen heeft zijn eigen normen voor temperatuur, vocht en ventilatie. Sommige gebieden worden als kritiek beschouwd, zoals operatiekamers, isolatiekamers en laboratoria. Deze kamers hebben meestal een nauwkeurigere regeling van alle klimaatelementen nodig. In dit soort situaties zijn VRF- airconditioning systemen in combinatie met ventilatie een uitkomst. 

Duurzaam en energieverbruik reguleren met de juiste maatregelen 

Techniek en apparatuur in ziekenhuizen in klinieken verbruiken veel energie om nog maar te zwijgen van het feit dat HVAC-systemen 24 uur per dag moeten draaien. Volgens verschillende onderzoekbureau's wereldwijd verbruikt een gemiddeld ziekenhuis 2,5 keer meer energie dan andere commerciële gebouwen. Om de impact op het energieverbruik te verminderen, zijn individuele regelingen nodig om leegstaande ruimtes uit te schakelen en 's nachts speciale voorwaarden toe te passen. Door speciale gebouw optimalisatie en beheer modules te gebruiken kunt u zeer effiecient en duurzaam toch het juiste klimaat bereiken. 

VRF airconditioningsystemen kunnen de Veiligheid & Gezondheid verhogen

Als het gaat om HVAC-systemen en airconditioning in openbare ruimtes kan de nadruk liggen op comfort, maar in het geval van ziekenhuizen en klinieken zijn gezondheid en veiligheid het allerbelangrijkst. Terwijl ziekten en infecties worden behandeld, moeten deze worden ingedamd en voorkomen dat ze zich verspreiden naar immuun gevoelige patiënten en naar gezonde bezoekers en personeel. Een van de belangrijkste elementen om de veiligheid te waarborgen, zijn ventilatie- en luchtverversingsstrategieën, evenals het effectief verwijderen van afvoerlucht.

Voordelen van een goedwerkend HVAC klimaat Systeem of Airconditioning 

Comfort en klimaat hebben ook gezondheidsvoordelen voor patiënten. Ongunstige omgevingsfactoren kunnen de toestand van opgenomen patiënten verergeren of het herstel vertragen. Het beschermen van patiënten tegen hitte en kou voor thermisch comfort kan zelfs verband houden met lagere sterftecijfers in ziekenhuizen,volgens de bevindingen van een studie gepubliceerd in het BioMed Central Journal (BMC). Zorginstellingen kunnen ook te maken krijgen met hogere concentraties vluchtige organische stoffen (VOC's) en chemische dampen van laboratoria en de behandeling van medicijnen en andere behandelingscomponenten. De aanwezigheid van deze deeltjes houdt verband met een lage IAQ, en het wordt van het grootste belang om dit te beheersen doormiddel van ventilatie en luchtfiltratie.

Klimaat beheer door middel van VRF Airconditioning systemen voor een optimale temperatuur

Temperatuur hangt nauw samen met gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Zoals hierboven vermeld, kunnen extreme klimaatomstandigheden schadelijk zijn voor de gezondheid en het herstel van een patiënt.  Volgens verschillende onderzoeken kan airconditioning het herstel versnellen en kan het worden beschouwd als een therapiefactor. Hitte wordt bijvoorbeeld beschouwd als een bedreiging voor ouderen, kinderen en mensen met reeds bestaande gezondheidsproblemen; met name hartpatiënten en personen met schildklieraandoeningen zijn gevoeliger voor warmte en hebben moeite met warmteregulatie. Aan de andere kant kunnen patiënten die een operatie ondergaan, vatbaarder zijn voor onderkoeling. Airconditioning met een focus op temperatuurbeheersing is in deze gevallen de sleutel, en dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe patiënten kunnen profiteren van airconditioning. Voor grote ruimten of meerdere ruimten worden er meestal VRF Airconditioning systemen geïnstalleerd.

Een aangename temperatuur behouden zorgt voor een aangenamere omgeving, zowel voor personeel als bezoekers.

In het geval van personeel zijn temperatuur en productiviteit veel meer met elkaar verbonden dan we misschien denken, een punt dat we eerder hebben onderzocht in ons artikel over werkprestaties. Zorgpersoneel wordt dagelijks geconfronteerd met verhoogde stress en het garanderen van thermisch comfort kan helpen bij de prestaties en besluitvorming. Vanuit het oogpunt van bezoekers kan ervoor zorgen dat ze zich op hun gemak voelen terwijl ze in de faciliteit zijn, de negatieve gevoelens verminderen die kunnen voortvloeien uit het moeten bezoeken van een zieke vriend of familielid.Temperatuur kan ook de activiteit van bacteriën en virussen beïnvloeden.

Sommige bacteriën kunnen worden geremd door lage temperaturen, terwijl het voor andere bacteriën het tegenovergestelde is. Ten slotte zijn er ook andere overwegingen voor temperatuur: Het onderhoud van apparatuur en het bewaren van medicijnen en andere behandelingscomponenten, die meestal hun eigen temperatuurvereisten hebben; hoewel ze over het algemeen meestal koudere temperaturen nodig hebben (of speciale vriescellen nodig hebben).


Het belang van een goede luchtvochtigheid in zorginstellingen

Als het gaat om de relatieve vochtigheid (RV) in zorginstellingen, wordt het iets lastiger om deze te reguleren dan in andere gebouwen. De reden is dat hetzelfde vochtigheidsniveau positieve effecten kan hebben op sommige personen en negatieve effecten op anderen. De algemene aanbeveling zorginstellingen voor de luchtvochtigheid binnenshuis is om deze onder de 60% te houden, maar niet extreem droog. Deze algemene aanbeveling kan niet worden toegepast op zorginstellingen, waar kamers een verschillende relatieve luchtvochtigheid nodig kunnen hebben, afhankelijk van hun functie en het type behandeling dat patiënten daar kunnen ondergaan. Sommige patiënten die worden behandeld voor ademhalingsproblemen hebben baat bij een warm, vochtig klimaat om hun ongemak te verlichten; terwijl anderen een verbetering van hun symptomen zien wanneer de RH 30% is (wat als droog wordt beschouwd). Met betrekking tot medische apparatuur, medicijnen en behandelingen kan een lage luchtvochtigheid statische elektriciteit veroorzaken of het brandgevaar van ontvlambare chemicaliën vergroten. Een andere uitdaging met betrekking tot luchtvochtigheid is dat stof en deeltjes de neiging hebben om te zweven en langer in de lucht blijven in droge omgevingen, wat het schoonmaken en het op afstand houden van infecties moeilijk maakt als er geen goede maatregelen worden genomen. Het is ook vermeldenswaard dat sommige bacteriën en virussen gedijen en zich verspreiden in omgevingen met een hoge luchtvochtigheid. Er is waargenomen dat infecties toenemen in ziekenhuizen wanneer de RH lager is dan 40%. Dit brengt ons bij het volgende punt, ventilatie, dat is hoe ziektekiemen en verontreinigingen in de lucht onder controle worden gehouden.


Luchtreiniging & fijnstof filtratie met hepa filters in combinatie met airconditioning

Luchtfiltratie vormt een barrière tegen infecties via de lucht en vermindert ook deeltjes en stof in de lucht die ademhalingsproblemen kunnen verergeren. De Rijksoverheid heeft uitgebreide richtlijnen voor luchtfiltratie in specifieke gebieden en gebouwen. High-Efficiency Particulate Air (HEPA)-filtratiesystemen zijn de afgelopen jaren een van de meest bekende normen voor filters geworden. HEPA-filters hebben een werkzaamheid van 99,97% tegen deeltjes met een diameter van 0,3 micron. Deze omvang van fijnstof vormt een van de grootste uitdagingen vanwege de ontwijkbaarheid ervan. Grote ziekenhuizen moeten de verspreiding van via de lucht verspreide ziekteverwekkers die mogelijk resistent zijn tegen antibiotica voorkomen. Infectie in zorginstellingen is een bekend probleem: de hogere aanwezigheid van besmettelijke ziekteverwekkers verhoogt het risico op nosocomiale infecties, de term die wordt gebruikt om tijdens ziekenhuisopname opgelopen infecties te beschrijven. Door filtertesten en het gebruik van adequate filters in Aierconditioning systemen per per ruimte kunnen deze zaken effectief worden beheerst. Zo bieden wij bijvoorbeeld airconditioning systemen aan van het merk Panasonic deze airco en VRF systemen zijn uitgerust met NANOE-X technologie speciaal gepatenteerd en zeer effectief klik hier voor meer informatie. 


Panasonic VRF systemen duurzaam in Zorg voldoet aan alle voorschriften en wetgeving
Rating: 5 sterren
1 stem