Rating: 4.1666666666667 sterren
6 stemmen

Gasloos verwarmen met warmtepompen en airconditioning.

Door alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn de prijzen van gas explosief gestegen. Omwille van de situatie in Oekraïne ziet het er ook niet naar uit dat de energieprijzen van gas snel zullen dalen. Gas wordt simpelweg nog duurder omdat dit uit andere landen zal worden geïmporteerd.

Nederland, Duitsland en overige EU landen hebben hebben besloten versneld te zullen gaan verduurzamen om minder afhankelijk te zijn van gas uit het buitenland.

Het prijsplafond is tevens een tijdelijke oplossing van 1 jaar en veel mensen komen helaas boven dit plafond uit. 

Om te verduurzamen en om kosten te besparen is het daarom raadzaam om een warmtepomp airconditioning, warmtepompboiler, of warmtepomp te laten installeren.


Airconditioning om te verwarmen en koelen (geen warm water)

Split airco: Een goede Split-airconditioner met Inverter-technologie bevat tegenwoordig ook een verwarmingsstand, dit maakt de split-airco tot een zeer betrouwbare energiezuinige verwarming en natuurlijk ook koeling in de zomer.

Wist u dat de airconditioners die tegenwoordig geïnstalleerd worden kleine warmtepompen zijn?

Een warmtepomp is een apparaat wat warmte of koude onttrekt aan bijvoorbeeld water of lucht en dat weer afgeeft aan de warmtewisselaar. Een soort kruispunt waar warmte en koude elkaar kruisen. Door hier handig gebruik van te maken sturen we in de zomer de opgenomen warmte buiten uw woning via het circulerende f-gas in uw Inverter warmtepomp (airconditioner) op hetzelfde moment blijft er alleen nog koude over en deze verplaatsen we / geven we af aan de binnen-unit van de airco die binnen in uw woonkamer, slaapkamer of kantoor hangt.

Draaien we dit proces om, dan sturen we de koude via het koelmiddel naar het buitendeel en verdwijnt deze naar buiten. De warmte blijft dan over en deze sturen we weer door middel van de binnenunit uw ruimte in. 

Simpel gezegd, bij verwarmen- onttrekken we warmte aan de buitenlucht - sturen deze naar binnen uw woning in.

De koude uit uw woning onttrekken we aan de binnenlucht- en sturen we terug naar buiten waar het hoort in de winter.

Het grote voordeel is dat wanneer we een Inverter gestuurde warmtepomp airco installeren, het verwarmen en koelen op een energiebesparende manier gebeurt.  

De COP is een waardegetal die aangeeft hoeveel x de energie die we in de warmtepomp stoppen wordt vermenigvuldigd.

Voorbeeld: De COP of EER= 4kw (4000w), dat betekend dat wanneer we 1kw(1000w) energie(stroom) door de warmtepomp airco laten opnemen (het stroom verbruik) wij hier 4kw (4000w) aan warmte of koeling voor terug krijgen. Echter hebben we de eerste 1000w (1kw) er zelf in gestopt door middel van het stopcontact, deze halen we van de 4kw af dan houden we 3000w (3kw) aan warmte of koude over, deze is dus extra opgewekt zonder dat dit energiekosten met zich mee brengt ofwel gratis verwarming. 


Naast traditionele split airco's zijn er ook nog monoblock warmtepomp airconditioners.

Airconditioners  kunnen snel en op korte termijn uw gasverbruik verminderen.

Door gebruik te maken van elektrisch verwarmen bespaart u direct op uw gasverbruik. Een monoblock airconditioner is makkelijk te plaatsen en u geniet snel en direct van verwarming maar natuurlijk ook van koeling in de zomer. 

Houd er rekening mee dat het rendement van een Monoblock airconditioning altijd lager is dan die van een split airco of een warmtepomp.  Een monoblock is bedoeld voor koeling of verwarming  per ruimte. Een standaard airco systeem kan meerdere binnen units bevatten die worden aangesloten op één buitenunit dit noemen we ook wel een multi-split unit

Meer weten? Neem contact met ons op en vraag advies aan. Klik hier voor contact.